'Pad Krajine'

Dokumentarni film 'Pad Krajine' bavi se skrivenim i do sada nedovoljno objasnjenim politickim i diplomatskim igrama koje su u augustu 1995. godine dovele do pada Republike Srpske Krajine i stradanja velikog broja ljudi.

O svemu sto je prethodilo padu Krajine u filmu govore nekadasnji neprijatelji sa bojnog polja, generali krajinske i hrvatske vojske, diplomate, pregovaraci, kao i Tudjmanovi i Milosevicevi emisari koji su iza scene vukli konce ovog rata.

Svedocenja nekih od aktera ovog dogadjaja bacaju sasvim novo svetlo na do sada poznate cinjenice o padu RSK i ukazuju da je precutna saglasnost Franji Tudjmanu za 'Oluju' stigla ne samo iz Vasingtona, vec mozda i iz Beograda.

Autori filma, izmedju ostalog, pokusavaju da ponude odgovore i na pitanja -- jesu li Franjo Tudjman i Slobodan Milosevic jedan drugome bili 'najbolji neprijatelji' i ko je ljudskim zivotima i teritorijama trgovao za gorivo, novac ili cigarete, da li bi stradanje i egzodus stotina hiljada ljudi bili izbegnuti da je rukovodstvo Srba iz Krajine prihvatilo plan Z-4 ili bi samo 'Oluja' umesto u avgustu stigla u novembru.
WMP 384x288 download